Menüleiste

8. November 2014

Тулум- градчето, което говори с морето


26.- 30. Октомври 2014

Градчето Тулум се намира на около 45 мин. южно от Плая дел Кармен и е известно с красивите си плажове и руините. Особено синьо-зелените води на океана са изключително впечатляващи. Пред всеки, който реши да остане за няколко дни тук, се изправя въпроса "къде да отседна"? Дали на Зона Хотелера, която е директно на плажа, но пък е далече от града или пък в града, който е на около 3км от плажа, но за това пък има инфраструктура. Тъпото е че през средата му минава главният път, който свързва Канкун с Белис. Макар и наподобяващо по-скоро тираджийски паркинг, решихме да останем в градчето.

Този път по изключение знаехме къде искаме да отседнем и няма и 10 мин. след като бяхме слезли от маршрутката, вече седяхме край басейнчето на Mango Hostel. Стаите са чисти и почти стерилни като обстановка, даже малко докарват на болнични стаи. Хубавото беше, че се намира по извън града и е тихо и спокойно. А до центъра няма и 10 минутки пеша. А да вървиш е хубаво, а понякога даже доходоносно- една вечер намерих на улицата 100 песос (около 6,5€). Все файда :)

В центъра на Плаза Мунисипал има всяка вечер спортна програма. Пред една сцена млади и стари кършат снаги под ръководството на Зумба треньора, докато отстрани се играе баскетбол и футбол. Доста са активни тия тулумци. А недалече от площадчето се намира и кръчмето с най-вкусните досега такос. Тъй като менюто е на испански и персонала говори само на испански, а ние не (все още), поръчахме от всички видове по няколко и ги обляхме обилно със салса пиканте (лютив сос). А той горя не само на влизане, ами и на излизане :)))

Най-хубавият плаж край Тулум е Ел Параисо. До него обаче трябваше да повървим около половин час. И двата пъти когато ходихме там, току стигнахме плажа и започваше да вали. На третият път пък на пътя ни се изпрече едно пиле...на грил. Бяхме тръгнали пак за плажа, но тъй като все още не бяхме даже закусали, решихме да си вземем по нещо за изпът от супера. И там на витрината ни се усмихна едно златисто препечено пиленце. Двамата с Нийлс се спогледахме и дори не ни бяха нужни думи да се разберем. Върнахме се в хостела и си направихме един блажен обяд. Плажът няма да избяга. 

Полуостров Юкатан, на който се намираме сега, е надупчен като решетеста лъжица от сеноти. Сенотите са огромни, дълбоки "дупки" пълни с подземна вода, образувани при пропадането на варовикови скали. Беше хубав, слънчев ден с безоблачно небе, затова избрахме да отидем до Casa Cenote, който се намира близо до морето и така да го съчетаем с едно плажче. Надеждата ни беше също, че водата в него няма да е толкова студена, тъй като този сеноте е открит. Въпреки това си беше доста разхлаждащо. Добре че плажа се намира само на 10м. Vamos a la playa!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

LinkWithin