Menüleiste

29. Dezember 2013

Езерото Тоба (Суматра)- в най-голямото езеро на света в кратера на вулкан


02.-06. Декември 2013

Будилника звънна още в 05:30 часа и след бързо приготвяне (вече сме професионалисти :) се отправихме към автогарата на Букит Лаванг. Минибусът беше почти празен когато тръгнахме, но по пътя се качваха ученици, които пътуваха най-малко час и няколко селца до училището си. Този път не можахме да избегнем да не влезем в Медан, тъй като трябваше да се прехвърлим на автобуса за Парапат, но всичко мина гладко и безпроблемно. Качихме се на обществения автобус, където за съжаление беше разрешено пушенето, а в Индонезия май няма мъж който да не пуши. При 5 часа път това не беше добра идея, но няма как...Към 17:00 часа пристигнахме в Парапат, тук трябваше да чакаме около час до следващия ферибот към остров Самосир. Добре поне че този път имахме препоръка, къде да отседнем- в Haryara Guesthouse, която беше на брега на езерото.

Малко инфо: Danau Toba е най-голямото езеро на света (87км х 25км, 950м над морското равнище), намиращо се в кратера на вулкан. В езерото се намира остров Самосир, на който се намира туристическото селце Тук Тук (не Там Там ;-). Населението тук се състои 90% от християни, за разлика от останалата Индонезия, където 90% са мюсюлмани. 

Бързо открихме и нашият любим ресторант Jenny's, където Джени готвеше чудесно, а малкия и син (голямо сладурче) караше колело между масите. Тук си наехме и скутер и поехме на север да разгледаме прочутите Батак къщи, които са много специфични и ми напомняха на къщичката на Баба Яга. Имах чувството, че се намирам в приказка. А и самият остров и околността изглеждаха сюрреални. 

Общо взето четирите дни на езерото Тоба преминаха спокойно, с разглеждане на околността, вкусно ядене и разпускане и къпане в езерото. Дори си купихме и цигари, които докарваха на подправката карамфил. Това бяха първите ни цигари от 11 години, но и последните. 

И така имахме време да се подготвим ментално за 30-те часа път до Мелбърн, които ни предстояха. 

Резюме:
В Индонезия се запознахме с много и най-различни хора, както местни така и туристи. Посетихме много и най-различни красиви места- острови, плажове, вулкани, джунгли, градове и селца с различни култури. Но има още толкова много места за разглеждане...

Индонезия, ще се видим отново някой ден!


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

LinkWithin